Dostupni linkovi

Severna Koreja potvrdila kraj primirja



Severna Koreja je potvrdila danas da je raskinula 60 godina staro primirje kojim je okončan Korejski rat 1953. i upozorila da je sledeći korak akt "nemilosrdne" vojne odmazde protiv neprijatelja.

Poduže saopštenje ministarstva vojske Severne Koreje najnovija je u seriji pretnji koji svakodnevno stižu iz Pjongjanga i koje su podigle vojne napetosti na Korejskom poluostrvu na najviši nivo, nakon što su Severu uvedene nove sankcije Ujedinjenih nacija nakon nuklearne probe prošlog meseca.

U saopštenju koje je prenela agencija KCNA kaže se da stvarno "ratno huškanje" dolazi iz Sjedinjenih Ddržava i njihovih "marioneta" u Seulu.

"Ono što je ostalo da se sada uradi je akcija pravde i nemilosrdne odmazde naroda i armije" Severne Koreje, navedeno je u saopštenju koje je preneo AFP.

Južna Koreja i Ujedinjene nacije već su poručili da odbijaju da priznaju severokorejsko jednostrano poništavanje 60 godina starog sporazuma o primirju i zatražili od Pjongjanga da se uzdrži od svoje ratoborne retorike.

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava izmedju dve Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu.

Iako su većina sličnih pretnji odbačene od strane Vašingtona i Seula kao retoričke pretnje, postoji zabrinutost da će Sever pokušati da izvrši neku vrstu vojne provokacije narednih nedelja kako bi pokazao da je ozbiljan.

Južnokorejska agencija Jonghap danas je prenela izjavu vojnih zvaničnika u Seulu da su borbeni avioni Severne Koreje proteklih dana izveli "nezabeležen" broj letova, sa oko 700 registrovanih samo u ponedeljak.

Osim što je raskinuo sporazum o primirju Sever je prekinuo i vruću liniju Crvenog krsta koja je bila jedan od načina komuniciranja izmedju Pjongjanga i Seula koji nemaju diplomatske odnose.

Ipak, predstavnica predsedničke Plave kuće u Seulu rekla je da vojna vruća linija još funkcioniše.
XS
SM
MD
LG