Dostupni linkovi

Optuznica za ratni zločin nad vukovarskim zarobljenicima



Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Marka Crevara iz Novih Banovaca za ratni zločin protiv dvojice ratnih zarobljenika u Vukovaru, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Optužnica tereti Crevara da je, kao bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Vukovara, u Prihvatnom centru zatvora u Sremskoj Mitrovici 27. februara 1992. godine tokom ispitivanja mučio ratne zarobljenike M.K. i D.G, tražio od njih da priznaju optužbe koje su im stavljene na teret i pruže podatke od vojnog značaja.

On ih je pritom, kako se navodi, udarao nogama i metalnim predmetom u predelu kičme, navodi se u saopštenju.

M.K. i D.G su, kao bivši pripadnici rezervnog sastava Zbora narodne garde Hrvatske bili zarobljeni 18. novembra 1991. godine u Vukovaru.

Crevar je, prema optužnici, krivično delo počinio sa Ljubanom Milanovićem (protiv koga se vodi krivični postupak u Hrvatskoj) i više nepoznatih pripadnika JNA i Milicije Republike Srpska Krajine.

Državno odvjetništvo Hrvatske ustupilo je taj predmet Županijskog suda u Zagrebu Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida iz oktobra 2006.
godine.
XS
SM
MD
LG