Dostupni linkovi

Srbija Optužnica za zločin u logoru u Sremskoj Mitrovici


Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine podignut će danas optužnicu protiv jedne osobe zbog nečovječnog postupanja prema dvojici hrvatskih ratnih zarobljenika u logoru u Sremskoj Mitrovici.

Inače, Osječko je tužiteljstvo prije nešto više od godinu dana podignulo optužnice protiv umirovljenoga generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića. Tadašnji državni odvjetnik Mladen Bajić je zatražio od Srbije da im sudi za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški.

Od tamošnjeg tužiteljstva očekivalo se da odluči o daljnjim koracima. U istrazi protiv dvojice bivših visokih oficira JNA ispitano je 250 svjedoka, od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su s hrvatske strane sudjelovale u pregovorima i razmjeni. Pribavljena je i dokumentacija (naredbe) JNA o organizaciji spomenutih logora, a dio te dokumentacije dao je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.
XS
SM
MD
LG