Dostupni linkovi

Preminuo poslednji učesnik atentata na Hitlera


Evald Hajnrih fon Klajst, poslednji živi učesnik neuspešnog atentata na Adolfa Hitlera 1944, preminuo je prošle nedelje u 91. godini, piše danas dnevnik Velt.

Fon Klajst je umro prošlog petka, navodi list, pozivajući se na njegovu porodicu.

Oficiri Vermahta, među kojima grof Klaus Šenk fon Štaufenberg, pokušali su 20. jula 1944. da ubiju Hitlera u Rastenburgu, u današnjoj Poljskoj, kako bi oborili njegov režim i pokušali da pred naletom Crvene armije pregovaraju sa Zapadom.

Fon Klajsta, koji je tada imao 22 godine, za atentat je lično regrutovao Fon Štaufenberg.

Kao stariji štabni oficir Vermahta, sa pristupom Hitleru na njegovim sastancima, pukovnik Fon Štaufenberg je preuzeo glavnu ulogu u zaveri.

Njemu je dat zadatak da podmetne tašnu u kojoj su bili spakovani eksploziv i vremenski mehanizam, pored Hitlera u sobi za sastanke u vojnoj vrhovnoj komandi u Vulfšanceu (Vučja jama) blizu Rastenburga.

U napadu je četvoro ljudi ubijeno i skoro svi prisutni su ranjeni, ali je Hitler samo lakse povređen. Fon Štaufenberg je uhapšen i pogubljen je pola sata posle ponoći.

Više zaverenika, uključujući generala Fridriha Olbrihta, pukovnika Albrehta Ritera Merca fon Kirnhajma i poručnika Vernera fon Heftena, takođe je pogubljeno narednih dana. Fon Klajst je poslat u zatvor u Berlinu, a potom u koncentracioni logor Ravensbrik.

Na godišnjoj komemoraciji julske zavere 2010, Fon Klajst je objasnio da je glavni motiv zaverenika bilo "okončanje užasnih zločina" nacista.
XS
SM
MD
LG