Dostupni linkovi

Predsednica Argentine: Referendum na Foklandima je parodija


Predsednica Argentine Kristina Kirhner odbila je danas da prizna rezultate referenduma na kojem su se stanovnici spornih Foklandskih ostrva izjasnili da žele da ostanu britanska prekomorska teritorija.

Glasanje na slabo naseljenom arhipelagu na jugu Atlantika, zbog kog su Britanija i Argentina vodile rat 1982. godine, predstavlja parodiju, rekla je Kirhner, javila je agencija Frans pres.

"Važan je stav SAD o ovoj vrsti parodije od referenduma. Portparolka Stejt departmenta rekla je da SAD i dalje smatra da postoji spor oko suvereniteta između Argentine i Britanije", kazala je Kirhner.

SAD su nakon glasanja odbile da stanu na jednu ili drugu stranu u ovom sporu.

Britanski premijer Dejvid Kameron juče je pozvao Argentinu da ispoštuje želje 99,8 odsto ostrvljana koji su se na referendumu u nedelju i ponedeljak izjasnili da žele da ostanu pod britanskom upravom.

Samo tri od 1.517 važećih glasačkih listića bilo je protiv britanske uprave nad ostrvom.

Foklandi, odnosno Malvini, kako ih naziva Argentina, od Britanije su udaljeni 14.000, a od Argentine oko 400 kilometara, a na ovim ostrvima živi ukupno 2.563 ljudi.

London upravlja Foklandima od 1833. godine, a Buenos Ajres tvrdi da je reč o okupaciji i polaže pravo na ovaj arhipelag.

Tenzije oko uprave nad ostrvima posebno su se pojačale poslednjih godina otkako su otkrivene naftne rezerve u vodama blizu njih.
XS
SM
MD
LG