Dostupni linkovi

Nikolić: Blizu dogovor sa Prištinom


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedeljak uveče nakon sastanka državnog vrha sa visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ašton u Briselu, kako je dogovor Beograda i Prištine blizu.

Nikolić je novinarima rekao da je u razgovoru s visokom predstavnicom EU osnov bila Rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu, ono što iz nje može odmah da bude primenjeno, kao i ono šta zahteva promene zakona koji su donoseni u Prištini i Ustava i zakona Srbije.

"Ja mislim da će gospođa Ešton u razgovorima s predstavnicima Prištine imati jedinstven stav Srbije o tome šta Srbija može da prihvati, a šta nikada neće da prihvati", rekao je predsednik Srbije govoreći o večerašnjem sastanku koji su on, premijer Ivica Dačić i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić imali s Ketrin Ešton.

Nikolić je rekao da je srpski državni vrh uverio Ketrin Ešton da je Srbija privržena članstvu u Evropskoj uniji i da će učiniti mnogo toga što nije bilo ni zamislivo možda pre nekoliko meseci, ali da neće nikada priznati Kosovo.

"Od Srbije to više niko ne traži, čak ni u aluzijama, pošto je jasno da sagovornika neće imati, ali može imati sagovornika na temu evropskih integracija, boljeg života za sve građane Srbije, za sve građane na Kosovu i Metohiji i potpune sigurnosti i bezbednosti i osiguranja napretka srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Za takve teme svako ko želi da razgovara sa nama imaće u Srbiji sagovornika", rekao je Nikolić.
XS
SM
MD
LG