Dostupni linkovi

Kocijančič: Ne postoji nikakav nezvanični dokument


EU -- Maja Kocijancic, a spokeswoman for EU's foreign affairs chief, undated
EU -- Maja Kocijancic, a spokeswoman for EU's foreign affairs chief, undated

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je danas da ne postoji nikakav "non-paper", odnosno nezvanični dokument koji bi navodno Ketrin Ešton podnela rukovodstvu Srbije na večerašnjim razgovorima u Briselu.

"Ne postoji nikakav dokument koji bi bio ponuđen na potpisivanje Nikoliću, Dačiću i Vučiću", rekla je Kocijančič na pitanje novinara da potvrdi današnju izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će državnom vrhu Srbije tokom razgovora u Briselu biti ponuđen "neki papir" koji je, kako je rekao, za sada apsolutno neprihvatljiv za Srbiju.

Zvaničnik blizak visokoj predstavnici EU rekao je da je Uniji, u slučajevima kada se vode važni pregovori, stalo do toga da direktno ima kontakt sa svim članovima koalicione vlasti, tako da ceo politički vrh strane koje pregovara, bude uključena u proces pregovora.

Cilj toga je, kako je rekao taj zvaničnik, da se ono što se dogovori i sprovede.

Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i potpredsednika vlade Aleksandra Vučić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton trebalo bi da počne večeras u 19. časova. .

Cilj je da se nađe rešenje za zastoj u pregovorima u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, Ketrin Ešton možda ponudi i svoje viđenje rešenja za nagodbu, ali bez nametanja i jedino u nameri da u susretu s trojicom čelnika Srbije u neposrednom razgovoru dobije sve informacije iz prve ruke o stavovima Beograda i realnim izgledima da se dođe do nagodbe pre svega o pitanju severa Kosova i o predloženoj zajednici srpskih opština.

Ona će zato otputovati i u Prištinu 14. marta da bi o tome razmenila mišljenja s političkim prvacima Kosova i premijerom Hašimom Tačijem. On pristaje da se formiraju organi zajednice srpskih opština, ali dosad nije pristajao i da ta zajednica ima izvršne nadležnosti, uključujući policiju i pravosuđe, što traži Beograd.
XS
SM
MD
LG