Dostupni linkovi

Koler osuđen na 1.5 godinu zatvora za ratne zločine



Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) osudio je danas Ivana Kolera na godinu i po zatvora za zločin nad bivšim pripadnicima JNA u Tuzli od juna do avgusta 1992. godine.

Koler je proglašen krivim jer je prema bivšim pripadnicima JNA, koji su 15. maja 1992. godine ranjeni na Brčanskoj malti i nakon ukazane lekarske pomoći u bolnici "Mustafa Mujbegović" prebačeni u zatvor, postupao suprotno Ženevskoj konvenciji.

Koler, bivši pripadnik Vojne policije Okružnog štaba Teritorijalne odbrane u Tuzli, optužen je da je kao stražar u Okružnom vojnom zatvoru od početka juna do kraja avgusta 1992. godine nečovečno postupao i nanosio teške telesne i duševne patnje ratnim zarobljenicima, bivšim pripadnicima JNA.

On je optužen da je pesnicama i palicama udarao zarobljenike, uskraćivao im odlazak u toalet, ubadao po ranama, pretio da će ih ubiti, te ih ponižavao.

Kantonalni sud u Tuzli je u septembru 2011. godine oslobodio Kolera optužbi za nečovečno postupanje prema zarobljenim pripadnicima bivše JNA. Vrhovni sud FBiH ukinuo je ovu presudu i naredio ponovno suđenje.
XS
SM
MD
LG