Dostupni linkovi

Odbrana zatražila oslobađanje ŠainovićaOdbrana Nikole Šainovića zatražila je danas od apelacionog veća Tribunala u Hagu da Šainovića oslobodi krivice za progon kosovskih Albanaca 1999. i preinači prvostepenu presudu kojom je proglašen krivim i osuđen na 22 godine zatvora.

Na početku rasprave o žalbama odbrane i tužilaštva, branilac Toma Fila je ocenio da je prvostepena presuda "pravno i činjenično neodrživa", "nejasna" i pravno protivrečna.

Prvostepenom presudom Tribunal je 29. februara 2009. Šainovića (64), koji je bio potpredsednik vlade SR Jugoslavije, osudio na 22 godine zatvora, zajedno sa komandantom Treće armije Vojske Jugoslavije generalom Nebojšom Pavkovićem (66) i načelnikom Štaba MUP na Kosovu, generalom Sretenom Lukićem (57).

Osuđeni su kao ključni učesnici "u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog proterivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, a cilj im je bila - kako je tvrdila i optužba - "promena etničke ravnoteže radi zadrzavanja srpske kontrole" nad pokrajinom.

Na po 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina na Kosovu, osuđeni su i bivši načelnik Generalštaba VJ general Dragoljub Ojdanić (71) i komandant Prištinskog korpusa VJ general Vladimir Lazarević (63). Svi osuđeni, ali i tužilaštvo, žalili su se na presudu.

Ojdanić je nedavno povukao žalbu, prihvativši nalaze prvostepene presude i kaznu, a zatim je, u njegovom slučaju, od žalbe odustalo i tužilaštvo.

Optuženi Šainović i Ojdanić su u pritvoru Tribunala od proleća 2002, kada su se dobrovoljno predali. Pošto će mu uskoro isteći dve trećine zatvorske kazne, general Ojdanić ima pravo da zatraži prevremeno puštanje na slobodu.

Generali Pavković, Lazarević i Lukić su se sudu dobrovoljno predali 2005. godine.
XS
SM
MD
LG