Dostupni linkovi

Pjongjang odustao od sporazuma o primirju



Severnokorejska vojska proglasila je nevažećim sporazum o primirju kojim je 1953. okončan Korejski rat, objavio je danas list vladajuće Radničke partije, Rodong sinmun.

Budući da su dve strane i dalje formalno u ratu, odustajanje od sporazuma o primirju moglo bi da znači da neprijateljstva mogu da budu obnovljena.

Rodong sinmun prenosi saopštenje Vrhovne komande da Severna Koreja sada može da "izvrši pravedan napad na bilo koji cilj u bilo koje vereme, jer je ne obavezuje primirje" i može da "ispuni želju korejskog naroda o nacionalnom ujedinjenju".

Kako prenosi Si-en-en (CNN), Severna Koreja je zapretila povlačenjem iz sporazuma o primirju prošle nedelje pošto je Savet bezbednosti UN, reagujući na severnokorejsku nuklearnu probu, pooštrio sankcije protiv Pjongjanga.

Pjongjang je, kako prenosi južnokorejska novinska agencije Jonhap, prekinuo i direktnu telefonsku vezu sa Južnom Korejom koja je korišćena za hitne direktne kontakte dve strane.

Sporazumom o primirju iz 1953. okončan je trogodišnji rat Severne i Južne Koreje u kojem je poginulo oko 1.200.000 ljudi sa južnokorejske strane i oko 1.000.000 sa severnokorejske, kao i 600.000 kineskih i 36.500 američkh vojnika.

Ovo nije prvi put da Severna Koreja poništava sporazum o primirju.
XS
SM
MD
LG