Dostupni linkovi

Izgradnja gasovoda od Irana do Pakistana



Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari danas putuje u Iran, na svečano otvaranje radova na gradnji gasovoda kojim će se prirodni gas iz Irana dopremati u Pakistan, uprkos protestima SAD.

Pitanje je kako će Pakistan finansirati projekat vredan 1,5 milijardi dolara i da li će moći da ga sprovede bez sankcija SAD, koje je Vašington uveo da izvrši pritisak na Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa na koji međunarodna zajednica sumnja da služi i za razvoj nuklearnog oružja.

Za gradnju dela gasovoda, Iran je Pakistanu navodno dao zajam od 500 miliona dolara. Pakistanci su saopštili da će sami obezbediti ostatak novca - oko milijardu dolara - od naplate koju će dodati na korisničke račune.

Današnja ceremonija odvija se samo nekoliko dana pre isteka mandata vlade Pakistanske narodne stranke i moguće je da je zamišljna da privuče glasove u jeku energetske krize sa kojom je ta zemlja suočena.

Amerika, koja se protivi tom projektu, ponudila je alternativni gasovod koji bi iz polja u Turkmenistanu vodio u Avganistan, Pakistan i u Indiju. SAD su zastupale i brojne projekte proizvodnje struje unutar samog Pakistana, u koje spada i pomoć na obnovi hidrocentrala.

Iran je saopštio da je već završio deo gasovoda na svojoj teritoriji, koji prelazi 1,150 kilometara od polja u Iranu do Iransko-Pakistanske granice, na kojoj će biti održana današnja ceremonija.
XS
SM
MD
LG