Dostupni linkovi

Venecuela: Kapriles kandidat opozicije


Guverner države Miranda Enrike Kapriles prihvatio je da bude lider opozicione koalicije na predsedničkim izborima u Venecueli 14. aprila.

Kapriles (40) će za protivkandidata imati bivšeg potpredsednika Venecule Nikolasa Madura (50), koji je posle smrti dugogodišnjeg lidera zemlje Uga Čavesa postao vršilac dužnosti šefa države.

Oba kandidata moraju danas da prijave svoje kandidature izbornoj komisiji, prenosi Rojters.

"Boriću se. Nikolas, neću ti omogućiti lak prolaz. Moraćeš da me pobediš glasovima", rekao je Kapriles na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Kapriles je optužio Madura da se koristi smrću Čavesa da bi vodio političku kampanju, kao i da je slagao naciju kada je predsednik tačno preminuo.

Analitičari smatraju da je Maduro krenuo veoma brzo sa organizovanjem predsedničkih izbora kako bi "profitirao" na talasu empatije koji je zahvatio zemlju posle Čavesove smrti, a on sam je obećao da će da nastavi politiku preminulog lidera.

Guverner Mirande je na predsedničkim izborima izgubio od Čavesa, a sada je ubeđen da će pobediti njegovog naslednika.

On je tada, međutim, osvojio 44 odsto glasova, što je najjači rezultat koji je jedan kandidat uspeo da osvoji u nadmetanju sa Čavesom, koji je vladao zemljom od 1999. godine.
XS
SM
MD
LG