Dostupni linkovi

File: Proširenje EU deo rešenja a ne problema


Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da proširenje Evropske unije nije uzrok teškoća i problema koji postoje u EU, već je deo rešenja, saopštio je Evropski pokret u Srbiji.

"Samo zemlje kandidati govore o zamoru od proširenja, ali to je zapravo zamor od reformi", ocenio je File na konferenciji "Proširenje u perspektivi" održanoj u Briselu, navodi se u saopštenju.

On je dodao da će u pretpristupnom periodu nadgledanje ekonomske politike biti pojačano, kao i da će više pažnje biti posvećeno pitanjima transporta, energije, klimatskih promena, malih i srednjih preduzeća, kao i da pridruživanje Hrvatske Evropskoj uniji predstavlja dokaz transformativne moći EU.

"U svetlu krize, građani EU i država kandidata su zabrinuti, ali proširenje nije uzrok teškoća i problema koji postoje u EU, već je deo rešenja", rekao je evropski komesar.

"Žalimo što pretpristupni pregovori još uvek nisu počeli. Verujemo da bi to bilo od izuzetne važnosti za transformaciju naše države i društva, ali i dalo dodatni vetar u leđa aktivnom civilnom društvu da insistira na reformama koje zahteva EU, a građani žele", rekla je na konferenciji Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.
XS
SM
MD
LG