Dostupni linkovi

Venecuela: Maduro preuzeo privremeno vođenje države


Nikolas Maduro polaže zakletvu
Nikolas Maduro polaže zakletvu
Nikolas Maduro imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika Venecuela, nekoliko časova nakon sahrane predsjednika Uga Čaveza, dok će opšti izbori biti raspisani u narednih 30 dana.

Maduro, bivši potpredsjednik ove latinoameričke države, položio je zakletvu u Narodnoj skupštini u Karakasu, čime je preuzeo ulogu vršioca dužnosti predsjednika države.

"Zaklinjem se u ime apsolutne lojalnosti komandantu Ugu Čavezu da ćemo braniti Bolivarski ustav, čvrstom rukom slobodnih ljudi", izjavio je Maduro u skupštini, a vatromet se rasplamsao nad Karakasom nakon što je vršilac dužnosti predsjednika položio zakletvu.

Glavna venecuelanska opoziciona koalicija bojkotovala je polaganje zakletve, a lider opozicije Enriko Kapriles izjavio je da je postavljenje Madura neustavno i da bi, prema ustavu, predsjednik Narodne skupštine trebalo da preuzme ulogu vršioca dužnosti predsjednika, prenio je BBC.

Čavez je umro 5. marta poslije duge i teške bolesti. Oficijelna sahrana obavljena je juče u Karakasu, a njegovo tijelo će biti balzamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu, gdje je Čavez 1992. godine kao vojni oficir zarobljen poslije neuspjelog puča.
XS
SM
MD
LG