Dostupni linkovi

Novo upozorenje u SAD zbog smrtonosnog kontravirusa


Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak su upozorili državne i lokalne zdravstvene zvaničnike na potencijalnu opasnost od infekcije smrtonosnim virusom, koji ranije nije registrovan kod ljudi, a od kojeg je dosad u svijetu oboljelo 14, a umrlo osam osoba.

Većina infekcija tim virusom je registrovana na Bliskom Istoku, a analiza tri nova slučaja potvrđena u Britaniji, ukazuje da taj virus prije može da se prenosi s čovjeka na čovjeka nego sa životinje na čovjeka, izvještava Reuters.

Novi virus spada u porodicu koronavirusa, kojoj pripada i virus obične prehlade, ali i onaj koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Stručnjaci ističu da novi virus nije identičan SARS-u, ali kao i taj ima sličnosti s virusima koji se mogu naći kod slijepih miševa. CDC napominje da u SAD-u nije bilo slučajeva zaraze novim koronavirusom, uz upozorenje domaćim ljekarima da obrate posebnu pažnju na pacijente kod kojih se razvilo teško akutno oboljenje donjih disajnih puteva ili neobjašnjiva respiratorna infekcija u roku od 10 dana po povratku s Arabijskog poluostrva ili iz susjednih zemalja.

Među simptomima infekcije novim virusom su teško akutno respiratorno oboljenje, praćeno groznicom, kašalj i skraćen dah. Zasad ni CDC, ni Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nisu izdali nikakva ograničenja putovanja povodom pojave novog koronavirusa.
XS
SM
MD
LG