Dostupni linkovi

Suđenje u SAD: Bin Ladenov zet izjasnio se da nije kriv


Čovjek opisan kao portparol Osame bin Ladena u petak se izjasnio pred sudom u New Yorku da nije kriv po optužbama da je pomagao u planiranju napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Sulaiman Abu Ghaith (47), predan je američkim zvaničnicima u Jordanu prošle sedmice dok je bio na putu za Kuvajt, saopćile su vlasti, prenosi BBC. Kuvajtski imam Abu Ghaith, Bin Ladenov je zet, tvrde zvaničnici.

Odluku Obamine administracije da mu se sudi pred civilnim sudom kritikovali su Republikanci. Oni tvrde da bi se Mr Abu Ghaith trebao poslati u američki pritvorski centar u Guantanamo Bayu na Kubi kako bi mu se sudilo pred vojnim sudom.

Bin Laden je ubijen u maju 2011. tokom napada američkih komandosa na njegovo utočište u Pakistanu.

Abu Ghaith izjasnio se da nije kriv za planiranje ubistva američkih građana pred sudom na donjem Manhattanu, oko 800 metara od mjesta na kojem su izvedeni napadi na Svjetski trgovinski centar 11, septembra 2001.

Tužioci navode u svojim podnescima sudu da je Abu Ghaith djelovao zajedno s Bin Ladenom od maja 2001. do 2002. godine, govoreći u ime al-Qaede i upozoravajući da će se napadi poput onih od 11.. septembra nastaviti.

Suđenje bi trebalo početi 8. aprila i očekuje se da traje oko tri sedmice
XS
SM
MD
LG