Dostupni linkovi

Ešton:Spriječiti sve oblike nasilja nad ženama


Ketrin Ešton visoka predstavnica EU za vanjsku politiku u bezbjednost
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je danas u Njujorku da će EU neumorno raditi na postizanju širokog dogovora o Zaključcima protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Eštonova je rekla da nasilje nad ženama i djevojčicama i dalje ostaje skriveno, neprijavljeno, neprocesuirano i nekažnjeno, što se mora promijeniti, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Obraćajući se pred više od 5.000 ljudi na debati o ukidanju i sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, Eštonova je rekla da je nasilje nad ženama i djevojčicama globalan fenomen koji prevazilazi sve granice, generacije, nacije i zajednice.

Ona je podsjetila da je u protekloj deceniji EU podržala više od 100 projekata vrijednosti 80 miliona eura koji su se direktno bavili nasiljem nad ženama i djevojčicama.

U izjavi koju je dala povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, ona je naglasila da žene u cijelom svijetu žele da oblikuju budućnost svoje zemlje, društva i porodice i da se bore za građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturološka prava, bez straha i nasilja.

"Gdje god putujem, susrećem se sa hrabrim ženama koje se bore za ravnopravnu ulogu u demokratskoj budućnosti svoje zemlje. One su mi inspiracija - žene Evropske unije i žene iz cijelog svijeta. Danas koristim ovu priliku da ih pozdravim", rekla je Eštonova.

Ona je poručila da je vrijeme da se brže napreduje ka postizanju ravnopravnosti polova tako što će se udružiti snage i graditi budućnost za sve muškarce i žene u miru i prosperitetu.

Debata o ukidanju i sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama održava se na marginama 57. sjednice Komisije UN za status žena, čiji je potpredjednik Eštonova.
XS
SM
MD
LG