Dostupni linkovi

Svi kardinali stigli u Vatikan, datum konklave sljedeće sedmice


U Vatikanu se okupilo svih 115 kardinala koji treba da izaberu novog papu.Vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Pham Minh Man pridružio se svojim kolegama u diskusijama koje se vode u Vatikanu bez prisustva javnosti.

Njegovo prisustvo znači da se sada može odrediti datum konklave, odnosno izbora nasljednika Benedicta Šesnaestog, koji se povukao prošlog mjeseca nakon skoro osam godina provedenih na dužnosti.

Od ponedjeljka kardinali održavaju pripremne sastanke i molitve poznate kao "opšte kongregacije" prije početka konklave. Diskusije se odvijaju pod zakletvom tajnosti, ali italijanske novine su objavile detalje debate o problemima sa kojima se suočava crkva.

Reforma vatikanske birokratije, poznate kao Kurija, kao i Vatikanska banka su na dnevnom redu rasprave kardinala. Prošle godine evropski regulatori rekli su da banka ne čini dovoljno u borbi protiv pranja novca, dok je papin batler proslijedio povjerljiva dokumenta Vatikana medijima.

Portparol Vatikana Federico Lombardi rekao je da svi kardinali treba da poštuju zavjet tajnosti.

Osoblje Vatikana priprema Sikstinsku kapelu, u kojoj će biti održana konklava, postavljajući dvije peći iz kojih će izaći bijeli dim od zapaljenih glasačkih listića kada novi papa bude izabran dvotrećinskom većinom.

Tokom mandata Benedicta Šesnaestog Katoličku crkvu potreslo je više skandala zbog toga što su sveštenici seksualno zlostavljali djecu.Postoje i velike tenzije između tradicionalista i reformista u vezi sa pitanjima kao što su celibat, prava homoseksualaca i uloga žena.
XS
SM
MD
LG