Dostupni linkovi

Klaus odlazi sa gorčinom zbog tužbe



Bivši češki premijer, arhitekta češke tranzicije, Vaclav Klaus, oprašta se danas nakon čitave decenije provedene na funkciji predsednika od Čeha sa ukusom gorčine, kao prvi šef češke države u istoriji protiv koga je podneta tužba za veleizdaju.

I kao prvi nakon poslednjeg komunističkog predsednika Gustava Husaka za čiji odlazak će protivnici i građanske inicijative upriličiti događaje i narodno veselje u Pragu sa prolećnim bacanjem lutke predsednika kao Morane u Vltavu sa Karlovog mosta.

Klaus koji je uspeo da veći deo predsedničkog mandata uživa poverenje između 70 i 50 odsto Čeha sa Hradčana sada odlazi sa svega 26 odsto nacije koja za njega ima simpatije.

Razlog je kontroverzna novogodišnja amnestija kojom je vladu postavio pred svršen čin i zaustavio krivično gonjenje nekih od najvećih korupcionaša, prevaranata, utajivača poreza među češkim tajkunima.

Zbog te amnestije, odbijanja da potpiše neke međunarodne sporazume o EU koje je usvojio parlament i blokiranja imenovanja sudija Ustavnog suda Senat češkog parlamenta tužio je Ustavnom sudu Vaclava Klausa za veleizdaju.

"Sve dobro i uspešno što je učinio za dve decenije u politici zaseniće njegovi esktremni stavovi o Evropskoj uniji i globalnom otopljavanju", kazao je poznati češki filozof Vaclav Bjelohradski.

Iako Evropa neće pustiti za Klausom, nazivanim često zbog odlučnog evroskepticizma "Predsednik NE", nijednu suzu i sa olakšanjem dočekuje evroentuzijastu na čelu Češke, Evropa ni Česi pa i Klausovi najljući politički protivnici ne zaboravljaju ipak dva ogromna plusa u državničkom bilansu dve decenije Vaclava Klausa.

Prvi je plišani razvod Čeha i Slovaka i raspad Čehoslovačke bez kapi krvi u koju je ogrezla tokom raspada bivša Jugoslavija. Drugi brz, gladak i uspešan prelazak potpuno podržavljene privrede i čehoslovačkog društva u tržišnu ekonomiju i demokratiju.
XS
SM
MD
LG