Dostupni linkovi

Četvorici poslanika Evropskog parlamenta zabranjen ulazak u Maroko


Četvorici poslanika Evropskog parlamenta policija danas nije odobren ulazak u Maroko zbog sumnje da podržavaju težnje Zapadne Sahare za nezavisnost, saopštila je danas poslanička grupa Savez liberala i demokrata za Evropu.

U saopštenju se navodi da su poslanici izašli iz aviona u Kazablanci, gdje ih je sačekala lokalna policija, koja im nije dozvolila ulazak u tu zemlju.

"Slovenački poslanik Ivo Vajgl i njegove kolege bile su u misiji otkrivanja činjenica o trenutnoj situaciji u regionu", ističe se u saopštenju i dodaje da su vlasti u Rabatu unaprijed obaviještene o dolasku poslanika Evropskog parlamenta.

Vajgl je naglasio da su pažnja poslanika bila usmjerena na "situaciju o stanju ljudskih prava u Zapadnoj Sahari", ali da su vlasti Maroka u posljednjem trenutku donijele odluku da ih ometu u toj namjeri.

Lider poslaničke grupe i bivši premijer Belgije Gi Verhofštat rekao je da poslanici Evropskog parlamenta ne predstavljaju prijetnju po vlasti Maroka.

Zapadna Sahara je nekadašnja španska kolonija i pod kontrolom Maroka je od 1975. godine. Separatisti već decenijama traže raspisivanje referenduma o nezavisnosti i taj prijedlog podržava susjedni Alžir.
XS
SM
MD
LG