Dostupni linkovi

BiH: Optužnice protiv dvojice zbog ratnog zločina u Konjicu


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv državljana BiH Osmana Brkana i Ibre Macića koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Obojica se sumnjiče da su za vrijeme rata u Bosni Hercegovini kao pripadnici Armije BiH postupili suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije .

U optužnici se navodi da su osumnjičeni Brkan i Macić 13. juna 1992. godine, ili približno tog datuma, kao pripadnici Armije BiH došli u selo Blace u općini Konjic, koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnostil.

U jednoj kući su zatekli četiri starice srpske nacionalnosti, od kojih je najmlađa imala 78, a najstarija 84 godine, te ih ubili. Njihova tijela nisu pronadjena.

Maciću se stavlja na teret da je od maja do oktobra 1993. u prostorijama Osnovne škole ''Musala'' u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, kao pripadnik Vojne policije Armije BiH, zajedno s više zasad nepoznatih pripadnika Armije BiH, sudjelovao u nečovječnom postupanju i namjernom nanošenju velikih patnji i duševnog bola na naročito okrutan i ponižavajući način.
XS
SM
MD
LG