Dostupni linkovi

Venecuela proterala američkog diplomatu, optužuje "neprijatelje" za Čavesovu bolest


Ugo Čaves sa ćerkama u bolnici u Havani, 15. februar 2013.
Ugo Čaves sa ćerkama u bolnici u Havani, 15. februar 2013.
Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je u utorak "istorijske neprijatelje" Venecuele da su napali predsednika Uga Čavesa tako što su kod njega izazvali rak i objavio da se iz zemlje proteruje američki vojni ataše, zbog sumnje da je špijunirao vojsku.

Maduro se obratio narodu u dugom govoru koji je direktno prenosila televizija posle sastanka političkog i vojnog vrha sazvanog posle objave da se stanje predsednika Uga Čavesa, obolelog od raka, pogoršalo i da je dobio novu respiratornu infekciju.

Maduro je optužio "neprijatelje domovine" u Venecueli i inostranstvu, posebno SAD, da pokušavaju da podriju demokratiju u Venecueli.

"Ne sumnjamo uopšte, a stići će dan u istoriji kada ćemo moći da formiramo naučnu komisiju (koja će otkriti) da su komandanta Čavesa ovom bolešću napali istorijski neprijatelji ove zemlje i tražili slabu tačku da pogode zdravlje našeg komandanta", rekao je Maduro posle sastanka političkih i vojnih čelnika zemlje.

On je optužio SAD da kuje zavere protiv venecuelanske vlade i najavio da će američki vojni ataše Dejvid Delmonako biti proteran iz zemlje u roku od 24 časa.

Maduro je rekao da Venecuela proživljava svoje najteže trenutke od čavesove operacije na Kubi 11. decembra. To je bila četvrta operacija od raka pedesetodmogodišnjeg Čavesa. On je pre dve nedelje prebačen u Venecuelu i nalazi se u vojnoj bolnici u Karakasu.
XS
SM
MD
LG