Dostupni linkovi

Indijka 12 godina štrajkuje glađu zbog spornog zakona



Indijka Irom Šarmila 12 godina nije uzela čvrstu hranu, jer štrajkuje glađu u znak protesta zbog indijskog zakona koji vojnicima dozvoljava da ubijaju bez krivičnog gonjenja i hapse bez naloga ekstremiste u indijskom delu Kašmira i delovima severoistoka zemlje.

Protiv Šarmile (40) koju, po nalogu vlasti, na silu hrane putem cevčice u nosu, danas je podignuta optužnica za pokušaj samoubistva.

Nazvana "čelična lejdi", Šarmila je postala simbol boraca za poništavanje tog zakona, koji i policiji daje široka ovlašćenja u pretresima i zaplenama imovine.

Šarmila je poslednji dobrovoljni obrok pojela 4. novembra 2000 u Impali, glavnom gradu države Manipur na severoistoku zemlje, jedne od nekoliko u tom delu Indije u kojima deluju pobunjenici.

Uhapšena je tri dana kasnije i primorana da uzima hranu kroz cevčicu u nosu. Prema indijskom zakonu, ona mora jednom godišnje da bude oslobođena da bi se videlo da li će da počne da jede. Pošto se do sada to nijednom nije desilo, ona bi bila vrećana u pritvor i nasilno hranjena.

Ona je istakla da će nastaviti sa štrajkom glađu sve dok ne bude povučen sporni zakon.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava otpužuju indijsku vojsku da koristi pomenuti zakon da bi mučila i ubijala osumnjičene pobunjenike, izazivajući ponekad oružane sukobe kako bi imala opravdanja da ubija.
XS
SM
MD
LG