Dostupni linkovi

Grubješić: I dalje velike šanse da Srbija do juna dobije datum


Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić izjavila je da je dijalog s Prištinom "hod po žici", ali da su i dalje velike šanse da Srbija do juna dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

"Ograničeno je vreme za postizanje dogovora, a kamoli za njihovo sprovođenje. Nailazi teži period, mada lakih perioda nije bilo u dijalogu, ni u tehničkom ni u političkom. Očekujem da se uradi ono što je moguće - da se postigne neki kompromis, a kompromis je u politici uvek pobeda, a ne poraz", kazala je Suzana Grubješić u intervjuu agenciji Beta uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u ponedeljak u Briselu.

Ona je kazala da će za Srbiju vreme do aprila kada se očekuje izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, biti "hod po žici".

"I sam dijalog vam je hod po žici, jer, s jedne strane, pokušavate da odbranite makar taj minimum nacionalnih i državnih interesa, a da, s druge, otvarate prostor za postizanje nekog trajnog i održivog rešenja, nekog trajnog dogovora sa kosovskim Albancima. Teško je balansirati, ali to je odgovoran posao i to je posao za odgovorne političare", navela je potpredsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, nedobijanje datuma za pregovore za pristupanje EU ugrozilo bi dinamiku dijaloga Begrada i Prištine i toga su svi svesni.
XS
SM
MD
LG