Dostupni linkovi

Moskva: Protest protiv usvajanja ruske djece u inostranstvo


Oko 12.000 ljudi okupilo se danas na protestu u Moskvi sa zahtjevom ruskim vlastima da prošire zabranu usvajanja ruske djece sa Amerike na sve druge zemlje i ublaže pravila o usvajanju u Rusiji.

Skup je održan dva mjeseca nakon što je Rusija zabranila američkim državljanima da usvajaju rusku djecu, prenijela je agencija RIA novosti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova prethodno je izrazilo zabrinutost povodom saopštenja američkih vlasti u kojem je smrt trogodišnjeg usvojenog ruskog dječaka okarakterisana kao nesrećan slučaj.

Maks Šato, koji je usvojen iz jednog ruskog sirotišta, preminuo je 21. januara. Slučaj su razmotrila četiri ljekara iz Teksasa i zaključila da je dječak sam sebi nanio modrice po tijelu, objavili su američki zvaničnici i dodali da je istraga nastavljena.

Majka preminulog dječaka tvrdi da ga je pronašla bez svijesti ispred porodičnog doma, a on je kasnije umro u bolnici.

Advokat porodice Šato saopštio je da je dijete patilo od poremećaja u ponašanju i da je povremeno udaralo glavom u objekte ili druge ljude.

Autopsijom u dječakovom tijelu nisu pronađeni tragovi droge ili lijekova, a istražni zvaničnik saopštio je da je dječak zbog mentalnog poremećaja povređivao samog sebe.
XS
SM
MD
LG