Dostupni linkovi

Egipat: U sukobima policije i demonstranata u Mansuri jedna osoba poginula


Jedna osoba je ubijena i na desetine ih je povrijeđeno u sukobima tokom noći između policije i demonstranata u egipatskom gradu Mansura u delti Nila, saopćio je u subotu za AFP zvaničnik snaga sigurnosti.

Jednosedmične demonstracije u Mansueri postale su nasilne u petak navečer kada je policija ispalila suzavac na demonstrante ispred sjedišta guvernera, saopćili su svjedoci.

"Jedan demonstrant je poginuo dok je 30 demonstranata i 10 policajaca povrijeđeno u sukobima", izjavio je zvaničnik snaga sigurnosti.

Sudeći po medijskim izvještajima, jedan demonstrant je poginuo kada ga je pregazio policijski kombi.

Zvaničnik je izjavio da su demonstranti pokušali da se probiju u vladinu zgradu, prisiljavajući policiju da ispali suzavac.

Egipat je zahvaćen nemirima širom zemlje u posljednjim mjesecima nakon što su demonstranti izašli na ulice egipatskih gradova kako bi osudili islamističkog predsjednika Mohameda Morsija zbog neuspjeha u bavljenju političkim i ekonomskim problemima.

Mansura je posljednja pokrajina u kojoj je pokrenuta kampanja građanskih protesta, nakon sličnih demonstracija u gradovima na Sueckom kanalu, Ismailija i Suec.
XS
SM
MD
LG