Dostupni linkovi

Sirijski pobunjenici: Nismo dobivali oružje iz Hrvatske


Sirijski pobunjenici
Sirijski pobunjenici
Sirijski pobunjenici nisu dobivali oružje iz Hrvatske, a jedino oružje koje posjeduju je ono oteto od snaga režima Bašara al-Asada, rekao je u subotu jedan od pobunjeničkih vođa Salim Idris, opovrgavajući time pisanje New York Timesa koji je objavio da je Saudijska Arabija financirala kupnju većih količina pješačkog oružja iz Hrvatske kojim je u tajnosti opskrbila sirijske ustanike.

Hrvatska je ta izvješća također opovrgnula, a premijer Zoran Milanović najavio je da će se hrvatski vojnici postupno povući iz mirovne misije UN-a na obliženjem Golanu jer im zbog tih medijskih napisa više nije zajamčena sigurnost.

Idris je, kako prenose agencije, kazao da njegovi borci imaju problema zbog nedostatka oružja i streljiva, ali je naglasio da je jedino oružje koje posjeduju ono koje su nabavili na teritoriju Sirije i koje su oteli Asadovim snagama.

New York Times je 25. veljače objavio, pozivajući se na američke i zapadne dužnosnike, da je Saudijska Arabija financirala kupnju većih količina pješačkog oružja iz Hrvatske kojim je potiho opskrbila sirijske ustanike u pokušaju da pobijede režim predsjednika Asada.

Oružje je sirijskoj oporbi počelo stizati u prosincu preko Jordana, kazali su dužnosnici za NYT i ocijenili da je upravo to oružje bilo ključno za male taktičke prednosti što su ih pobunjenici ostvarili zimus u borbi protiv sirijske vojske i paravojnih snaga odanih Asadu.

Hrvatska je oštro demantirala te napise ustvrdivši da "nije ni prodavala ni donirala oružje sirijskim ustanicima".

Premijer Milanović je u dogovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem, nakon tih napisa u svjetskim medijima, donio odluku o povlačenju hrvatskih vojnika s Golana zbog toga što im se ne može zajamčiti sigurnost.

Siriju već gotovo dvije godine potresaju oštri sukobi između snaga Asadova režima i ustanika koji su prerasli u rat u kojem je do sada ubijeno više od 70.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG