Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Vojna solucija dovela bi do raspada Sirije


Ban Ki Mun
Ban Ki Mun
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je danas u Ženevi da bi vojna solucija u Siriji dovela do raspada ove zemlje u kojoj je u protekle dvije godine u sukobima, prema podacima UN, poginulo blizu 70.000 ljudi.

"I dalje apelujem na sve sirijske strane uključene u konflikt da pronađu put do pregovaračkog stola", izjavio je generalni sekretar UN na konferenciji povodom 10 godina od bombaškog napada na sjedište UN u Bagdadu.

Generalni sekretar rekao je da strahote proteklih mjeseci i godina u Siriji ne ostavljaju nikakvu sumnju da bi vojno rješenje u ovoj zemlji dovelo do raspada Sirije.

"Kakav zločin još treba da se dogodi da bi se svijet pokrenuo?“, upitao je Ban Ki Mun i ocijenio da Savjet bezbjednosti UN ne treba više da bude "nijemi svjedok" ove krize.

On je dodao da mora da se održi sastanak i da se uspostave parametri za demokratsku tranziciju, koja bi mogla da bude posljednja nada za spas Sirije.

Na konferenciji za novinare prije ovog govora, Ban Ki Mun je najavio da će se u subotu u Švajcarskoj sastati sa međunarodnim posrednikom za Siriju Lahdarom Brahimijem.

Generalni sekretar UN je izrazio zabrinutost zbog međuvjerskog nasilja i rizika da se nasilje proširi na susjedne zemlje.
XS
SM
MD
LG