Dostupni linkovi

Sirijski opozicionar:Rusija i SAD mogu pomoći u prekidu vatre


Jedan od čelnika sirijske opozicije, koji se nalazi u posjeti Moskvi, izjavio je u petak da bi Rusija i Sjedinjene Države mogli djelovati kao garanti prekida vatre u Siriji.

Manaf Tlass, bivši zapojednik elitne vojne jedinice i nekadašnji čovjek od povjerenja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koji je napustio režim prošlog ljeta, izjavio je za državnu radio stanicu Glas Rusije da bi Rusija mogla pomoći u postizanju mira u Siriji podrškom umjerenim opozicijskim snagama, prenosi AP.

"U Siriji postoji treća strana koja ne podržava režim ni ekstremiste. Većina Sirijaca ne želi da bira između ta dva ekstrema, oni žele živjeti svoje živote u stabilnoj i sigurnoj državi. A Rusija može podržati umjerene snage u Siriji" izjavio je Tlass u reakciji na tvrdnje sirijske vlade da bi se Asadovim padom predala vlast teroristima.

Tlass, koji je održao razgovore s visokim ruskim zvaničnicima u Moskvi, doputovao je u rusku prijestonicu u okviru napora na pregovorima o mirnom rješenju. Dodao je da "Rusija ima dovoljno političkog uticaja da pomogne u nalaženju rješenja".

Tokom dvogodišnjeg sukoba, u kojem je ubijeno više od 70.000 ljudi, Rusija je štitila Asadov režim od sankcija u Savjetu bezbjednosti UN-a. Moskva je također odbacila pozive za Asadovom ostavkom, tvrdeći da bi njegova vlada i pobunjenici trebali početi pregovore.
XS
SM
MD
LG