Dostupni linkovi

Njemačka: Otrovni kukuruz iz Srbije


Njemački list Der Spigel piše da je u Donjoj Saksoniji otkriveno najmanje 10.000 tona nečistog kukuruza koji je sitgao iz Srbije, a koji se koristi kao stočna hrana.
Te podatke iznijelo je danas ministarstvo poljoprivrede u Hanoveru.

Navodi se da je više od 3500 farmi u toj pokrajini, snabdjeveno kukuruzom koji je kontaminiran aflatoksinom, a koji je došao iz Srbije. I dnevni list Welt piše da je riječ o 10 hilajda tona kontaminiranog kukuruza koji se koristi u ishrani stoke.

Der Spilel piše da je u Njemačku ukupno uvezno 45.000 tona kukurza, preko luke Hanover, od čega je 10.000 otišlo u promet, dok je 25.000 tona van upotrebe i nalazi se u skladišu u Bremenu.

Ipak, minsitarstvo za poljoprivredu u Hanoveru dodaje da prema prvim procjenama zbog pojave aflatoksina u stočnoj hrani, nema opasnosti za stanovništvo i da od danas pojačava kontrolu hrane. Dodaje se da će se pojačano provjeravati da li je eventualno ta supstanca dospjela u sveže mlijeko, mada za sada nije utvrđeno da nivo aflatoksina prelazi dozvoljene granice.

U Njemačkoj maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina B1 iznosi 0,02 miligrama po kilogramu, a ministarstvo poljoprivrede navodi da je u kukuruzu koji je isporučen iz Srbije nivo aflatoksina bio 0,204 miligrama po kilogramu.
XS
SM
MD
LG