Dostupni linkovi

EU bi danas trebalo da ograniči visoke bonuse za bankare


U EU bi trebalo prvi put da bude uvedeno ograničenje na isplate visokih bonusa bankarima, što će onemogućiti pretjerano rizično poslovanje banaka, saglasili su se predstavnici Evropskog parlamenta i Irske, koja predsjedava EU.

Maksimalni iznos nagradne isplate bankarima neće smjeti da prekorači visinu mjesečne plate.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SPD) u njemačkom Bundestagu Udo Bulman rekao je da je to "revolucija na tržištu finansija, gdje bonusi koji predstavljaju desetostruki iznos plate nisu rijetkost", navodi Deutche welle.

Njemački list "Der Špigel" piše da isplate velikih bonusa bankarima ljute građane, dok povjerenje u banke opada.

Banke će od sljedeće godine morati da raspolažu većim sopstvenim kapitalom, a jedna od novih mjera je i pojednostavljeno davanje kredita preduzećima srednje veličine.

Šef pregovaračkog tima Evropskog parlamenta Otmar Karas kaže da novi zakon nije samo doprinos regulaciji banaka, već služi i finansiranju realne privrede.

Prošle godine je prosječan gotovinski bonus jednog bankara sa Wall streeta iznosio 121.900 dolara, što je za devet odsto više nego 2011. godine, dok su ukupne isplate bonusa prošloj godini povećane za 17 odsto i iznose 20,3 milijarde dolara.

Zato je i američki predsjednik Barak Obama zaprijetio bankama još strožim regulativima.
XS
SM
MD
LG