Dostupni linkovi

Josipović raspisuje izbore za Europski parlament


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u 10.30 dat će izjavu o raspisivanju izbora za Europski parlament, najavljeno je na internetskim stranicama Ureda predsjednika.

Dvanaest zastupnika u Europskom parlamentu trebamo izabrati do 1. srpnja, kada Hrvatska treba postati punopravna članica EU-a. Na tim će se, prvim europskim izborima, prvi put primijeniti takozvane otvorene liste, pa će građani kad se odluče za stranku, moći glasovati i za jednog od kandidata s liste te stranke i tako, osim stranačkih struktura, utjecati na to tko će biti izabran u Europski parlament.

Sabor je prije šest dana donio odluku da će se izbori za hrvatske članove EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske EU-u, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada i lokalni izbori, odnosno u svibnju. U tom bi slučaju taj posao provodili isti birački odbori i izborna povjerenstva.

Premijer Zoran Milanović smatra da za određivanje datuma ne može glavni kriterij biti - trošak. Oporba smatra da bi izbore za Europski parlament trebalo održati zajedno s lokalnima.
XS
SM
MD
LG