Dostupni linkovi

ICTY: Perišić oslobođen krivnje za zločine u BiH i Hrvatskoj


Momčilo Perišić
Momčilo Perišić
Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je kaznu zatvora od 27 godina načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću. Time je oslobođen za logističku pomoć vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, za razliku od prvostupanjske presude kojom je ocijenjeno da je – znatno doprinjeo u pomaganju i podržavanju brojnih zločina.

Prema nalazima drugostupanjske presude Perišić je samo kao vojnik izvršavao naređenja donesena u Vrhovnom savjetu obrane (VSO) Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Kada je stupio na dužnost načelnika Generalštaba VJ 1993.godine, odluka VSO o pomoći vojskama van Srbije već je donesena, a Perišić ju je samo nalazio provoditi, ne izlazeći iz zadanih okvira – pročitao je Meron obrazloženje oslobađanja.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Perišić značajno sudjelovao u operacijama SVK i VRS – slanjem pomoći, kao i da je kroz 30.i 40.kadrovski centar imao nadležnost nad oficirima upućenim u rat van Srbije. No ipak se nije „van razumne sumnje“ uvjerilo da je imao efektivnu kontrolu nad njima.
XS
SM
MD
LG