Dostupni linkovi

ICTY: Perišić oslobođen krivnje za zločine u BiH i Hrvatskoj


Momčilo Perišić
Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je kaznu zatvora od 27 godina načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću. Time je oslobođen za logističku pomoć vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, za razliku od prvostupanjske presude kojom je ocijenjeno da je – znatno doprinjeo u pomaganju i podržavanju brojnih zločina.

Prema nalazima drugostupanjske presude Perišić je samo kao vojnik izvršavao naređenja donesena u Vrhovnom savjetu obrane (VSO) Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Kada je stupio na dužnost načelnika Generalštaba VJ 1993.godine, odluka VSO o pomoći vojskama van Srbije već je donesena, a Perišić ju je samo nalazio provoditi, ne izlazeći iz zadanih okvira – pročitao je Meron obrazloženje oslobađanja.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Perišić značajno sudjelovao u operacijama SVK i VRS – slanjem pomoći, kao i da je kroz 30.i 40.kadrovski centar imao nadležnost nad oficirima upućenim u rat van Srbije. No ipak se nije „van razumne sumnje“ uvjerilo da je imao efektivnu kontrolu nad njima.
XS
SM
MD
LG