Dostupni linkovi

Vijeće ministara dalo saglasnost na okvirni plan za popis


Vijeće ministara BiH danas je, na prijedlog Agencije za statistiku BiH, dao saglasnost na Okvirni plan popisnih aktivnosti za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine u dijelu koji je do sada usaglašen, dok će preostala otvorena pitanja biti predmet daljeg usaglašavanja o kojima će se Vijeće ministara BiH naknadno izjasniti.

Okvirni plan sadrži paket mjera s jasno definisanim nosiocima poslova i rokovima za njihovo izvršenje.Kako je saošteno Vijeće ministara BiH upoznato je i sa različitim varijantama koje se odnose na formulaciju pitanja iz popisnice P1 u vezi sa formulacijom pitanja koja se odnose na etničko i vjersko izjašnjavanje, pitanje državljanstva, kao i na maternji jezik.

Agencija za statistiku BiH zadužena je da pri odabiru ponuđenih varijanti odabere onu koja je u saglasnosti sa postojećim ustavnim i zakonskim rješenjima

Vijeće ministara BiH prihvatio je dodatnu finansijsku podršku Evropske komisije za popis stanovništva iz preostalih sredstava IPA-e 2009. godine od 7,5 miliona eura.
XS
SM
MD
LG