Dostupni linkovi

Tužilaštva Srbije i BIH o razmjeni u predmetima "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona"


Glavni tužilac BiH Goran Salihović razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima Tužilaštva Srbije za ratne zločine o predmetima "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona", koje je zatražilo Tužilaštvo BiH u svjetlu razmjene dokaza, te daljem procesuiranju ova dva predmeta u pravosudnim institucijama BiH.

Na sastanku, kojem su prisustvovali zamjenici glavnog tužioca i rukovodioci Posebnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH, razgovarano je i o 12 konkretnih predmeta, u kojima bi se mogla izvršiti razmjena dokaza radi daljeg procesuiranja.

Takođe je razgovarano o saradnji i primjeni Protokola o saradnji između tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i o konkretnim aktivnostima koje se mogu preduzeti nakon stupanja na snagu Protokola o saradnji, koji je prije mjesec dana potpisan u Briselu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Delegacije tužilaštava dogovorile su da će se sastanci i konkretna saradnja nastaviti u budućnosti, u interesu pravde i što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.
XS
SM
MD
LG