Dostupni linkovi

Tajlandska vlada će pregovarati sa muslimanskim pobunjenicima


Tajlandska vlada je pristala da započne pregovore s najvećom pobunjeničkom muslimanskom grupom, stvarajući prekretnicu u naporima na okončanju sukoba na jugu zemlje koji je odnio 5.000 ljudskih života od 2004. godine.

Sporazum, koji su u malezijskoj prijestolnici Kuala Lumpuru potpisali visoki tajlandski sigurnosni zvaničnici i i pripadnici grupe Barisan Revolusi Nasional (BRN), otvara put za prve zvanične mirovne pregovore s pobunjenicima koji traže autonomiju ili čak i posebnu državu na jugu zemlje.

Zvaničnici nisu pružili nikakve detalje o sporazumu,osim da će "proces dijaloga" biti popraćen prekidom vatre. Također nije spomenuto kada bi razgovori mogli početi, prenosi Reuters.

Vjeruje se da su zvaničnici nekoliko tajlandskih vlada i predstavnici vojske ostvarili kontakte s nekoliko raznih pobunjeničkh grupa i održali tajne razgovore, ali nikada nisu otvoreno razgovarali.

Objava o pregovorima uslijedila je nakon prošlogodišnjeg preokreta u tajlandskoj politici kada su vlasti priznale da je sukob "političke prirode", prvi put nakon višegodišnjeg oslanjanja na vojne akcije koje su izazvale nezadovoljstvo većinskog muslimanskog stanovništva u južnim pokrajinama.

Raniji napori na okončanju sukoba nisu donijeli nikakve rezultate, a novi mirovni proces takođe bi mogao biti ugrožen ako druge pobunjeničke grupe nastave s napadima u narednim sedmicama.

Otpor budističkoj vladavini u većinski muslimanskim pokrajinama na jugu Tajlanda prisutan je decenijama, slabeći u 1990-im godinama, a nasilje je ponovo izbilo u januaru 2004.

U posljednjim mjesecima, pobunjeničke grupe pojačale su napade na škole u toj regiji, koje smatraju sredstvom države da asimilira muslimane, ubivši najmanje pet nastavnika.
XS
SM
MD
LG