Dostupni linkovi

Milanović incira povlačenje hrvatskih vojnika s Golanske visoravni


Predsjednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović
Predsjednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović
Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je u dogovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem inicirao povlačenje hrvatskih vojnika iz posmatračke misije UN na
Golanskoj visoravni.

Odluka je usledila pošto je New York Times objavio da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima zbog čega, kako je rekao Milanović, hrvatskim vojnicima nije garantovana bezbjednost.

"Time su naši vojnici izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadatak da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, djelujemo", rekao je Milanović na sjednici Vlade.

On je dodao da koliko god Hrvatska demantuje te informacije svjetskih medija, "ne može ih nikada demantovati". Naglasio je da su za razliku od drugih misija, hrvatski vojnici na Golanu gotovo nenaoružani.

Pošto su objavljene informacije u New York Timesu, premijer je rekao da se ne može biti siguran hoće li neko preduzeti nešto protiv hrvatskih vojnika, pa je Hrvatska odlučila da zaštiti svoje ljude.

Prema zvaničnim podacima, hrvatski kontigent u posmatračkoj misiji UN-a na Golanu ima 97 ljudi, a u misiji učestvuju i vojnici iz Austrije, Indije, Japana i s Filipina.
XS
SM
MD
LG