Dostupni linkovi

Sud u Bangladešu na smrt osudio islamističkog lidera


Sud za ratne zločine u Bangladešu izrekao je danas smrtnu kaznu islamističkom lideru Delvaru Hoseinu Sajediju zbog djela koja je počinio tokom rata za nezavisnost.

Sajedi (73), potpredsjednik partije Džamat e islami, proglašen je krivim za masovna ubistva, silovanja, paljevine, pljačkanje i prisilno prevođenje manjinskih hindusa u islam tokom rata za nezavisnost 1971. godine, saopštili su advokati i zvaničnici suda.

Njegova stranka pozvala je na cjelodnevni štrajk širom zemlje u iščekivanju presude, ali su građani uglavnom ignorisali ovaj apel. Sajedi je treći visoki član ove stranke osuđen za ratne zločine, prenio je Rojters.

"Presuda je ispravna demonstracija pravde. Mi smo zadovoljni", rekao je novinarima državi tužilac Hajder Ali.

Zvaničnici stranke Džamat za sada nisu dostupni za komentar, ali su ranije osudili dvije prethodne presude.

Premijer Šeik Hasina osnovao je ovaj tribunal 2010. godine, radi provođenja istraga o zločinima počinjenim tokom rata za nezavisnost Bangladeša, u kojem je poginulo oko tri miliona ljudi, a hiljade žena silovane.

Tribunal se našao na udaru grupa za zaštitu ljudskih prava zbog neispunjavanja međunarodnih sudskih standarda.Primjedbe je simao i Human Rights Watch.

Kritičari smatraju da premijer koristi ovaj sud kao instrument za obračun sa svojim protivnicima iz dvije najveće opozicione partije, Nacionalističke stranke Bangladeša i Džamat e islami.
XS
SM
MD
LG