Dostupni linkovi

Kragujevac: Protesti radnika zbog neoverenih zdravstvenih knjižica


Radnici Centra za strna žita u Kragujevcu održaće protest zbog neoverenih zdravstvenih knjižica od oktobra prošle godine.

"Račun Centra, čiji status nije rešen, u blokadi je od avgusta 2009. godine, radnicima se duguje 13 zarada a dug za doprinose je 10 miliona dinara. Za overu knjižica 44 radnika treba da se uplati najmanje 2,5 miliona dinara", rekla je Beti predsednica Samostalnog sindikata te ustanove Ljiljana Mijailović.

Prema njenim rečima, zaposleni su nezadovoljni i zbog toga što sedam zaposlenih naučnih radnika u Centru, za razliku od ostalih, ima overene zdravstvene knjižice, pošto se njihove zarade finansiraju direktno iz državnog budžeta.

U Samostalnom sindikatu smatraju da se problem u Centru za strna žita kao državne ustanove može rešiti po modelu preduzeća u restrukturiranju i uz veće angažovanje nadležnog Ministarstva prosvete i nauke.

Zaposleni u Centru za strna žita, najstarijoj naučno istraživačkoj ustanovi tog tipa u Srbiji i na Balkanu, u oktobru 2009. godine su u znak protesta zbog stanja u Centru i odnosa države prema njemu javno spalili doktorske disertacije, magistarske i druge diplome kao i priznanja za razvoj novih sorti žitarica.
XS
SM
MD
LG