Dostupni linkovi

Alenka Bratušek dobila mandat za sastav nove Vlade Slovenije


Zastupnici u slovenskom parlamentu izglasovali su nepovjerenje konzervativnoj vladi Janeza Janše i za novu mandatarku izabrali čelnicu Pozitivne Slovenije (PS) Alenku Bratušek.

Alenku Bratušek (43) je prilikom tajnog glasovanja za mandatarku nove vlade podržalo 55 zastupnika, a 33 ih je bilo protiv. Za nju su glasovali zastupnici iz njezine stranke Pozitivne Slovenije (PS), te zastupnici socijaldemokrata (SD), Građanske liste (GL) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te neki nezavisni. Protiv su bili članovi Slovenske demokratske stranke (SDS) i stranke Nove Slovenije (NSI).

Time je Bratušek dobila 15-dnevni rok u kojemu mora parlamentu predložiti sastav svoje vlade.

Janšinu vladu u zadnjih mjesec i pol dana napustila je većina koalicijskih partnera, čime je ona postala manjinska. Krizu Janšine vlade vlade i raspad koalicije izazvalo je objavljivanje izvješća protukorupcijske komisije početkom siječnja. Po izvješću, Janša nije prijavio najmanje 210.000 eura do kojih je došao na neobjašnjen način u vrijeme kad je bio državni dužnosnik. Korupcijski skandal doveo je do zahtjeva da podnese ostavku, što je Janša odbio, tvrdeći da je afera potaknuta kako bi ga se politički diskreditiralo i da je neutemeljena.
XS
SM
MD
LG