Dostupni linkovi

Srbija: Radne grupe se ne slažu oko nivoa dozvoljenog aflatoksina


Radna grupa Vlade Vojvodine za praćenje štetnog aflatoksina u mleku i hrani za životinje saopštila je u sredu uveče da se ne slaže sa zaključcima Radne grupe Ministarstva poljoprivrede da se razmotri mogućnost privremene izmene dozvoljenih graničnih vrednosti aflatoksina u mleku.

"Svaka izmena pravilnika u smislu povećanja graničnih vrednosti prisustva aflatoksina u bilo kojoj hrani, a pogotovu u mleku, jeste retrogradna mera, koja ne doprinosi rešavanju poroblema povećanih vrednosti aflatoksina", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da prioritet mora biti očuvanje javnog zdravlja, a pogotovo zdravlja dece, kao najosetljivije populacije koja najviše i pije mleko.

"Rešenje problema se mora tražiti u preduzimanju adekvatnih mera za uklanjanje uzročnika pojave aflatoksina u mleku i hrani za životinje, a ne u izmeni regulative koja je već usaglašena sa evropskim standardima", piše u saopštenju.

Radna grupa Vlade Vojvodine još je navela da će Naučni institut za prehrambene tehnologije FINS na teritoriji Vojvodine nastaviti da dobrovoljno i besplatno kontroliše mleko i hranu za životinje, kako bi se gazdinstvima pomoglo konkretnim merama za poboljšanje kvaliteta hrane za životinje, a samim tim i kvaliteta mleka koje proizvode.
XS
SM
MD
LG