Dostupni linkovi

Odžalan predlaže mirovni plan za Kurde u Turskoj



Zatočeni kurdski pobunjenički vođa Abdulah Odžalan predložio je mirovni plan po kome bi kurdski borci proglasili prekid vatre do marta i položili oružje, rekli su danas turski zvaničnici.

Turska vlada je saopštila u decembru da su u toku pregovori sa Odžalanom koji se nalazi u zatvoru kod Istanbula od 1999. godine. Cilj pregovora je da se ubedi njegova grupa pobunjenika da se razoruža i okonča 28-ogodišnji sukob u kome je poginulo desetine hiljada ljudi od 1984.

Potpredsednik turske vlade Bulent Arinč rekao je danas privatnoj televiziji NTV u intervjuu da je Odžalan poslao pisma kurdskoj političkoj stranci i pobunjeničkim komandantima pozivajući da borci prekinu napade od 21. marta.

Odžalan takođe hoće da Radnička partija Kurdistana ili PKK položi oružje u julu ili avgustu i da počne da se povlači iz Turske, rekao je Arinč.

Zauzvrat Odžalan očekuje da Turska oslobodi stotine kurdskih aktivista iz zatvora, osigura očuvanje kurdskih prava u novom ustavu i da veća ovlašćenja lokalnim upravama, navode mediji. Plan ne predviđa autonomiju ili federaciju za Kurde.

Kurdski poslanik Gur rekao je da će Kurdi, koji čine oko 20 odsto od 75 miliona stanovnika Turske, pažljivo pratiti da vide da li će Turska sprovesti reforme.
XS
SM
MD
LG