Dostupni linkovi

Povećani troškovi zaduživanja Italije



Troškovi zaduživanja Italije povećani su danas na finansijskim tržištima posle izbora koji nisu dali uverljivog pobednika, a što je izazvalo bojazan od institucionalne krize u toj zemlji i ponovnog rasplamsavanja dužničke krize.

Italija je za četiri milijarde evra prodala obveznice koje će biti naplaćene za deset godina, uz kamatu od 4,83 odsto. Prošlog meseca ova kamata je iznosila 4,17 odsto.

Kamata na petogodišnje državne obveznice povećana je na 3,59 odsto sa 2,94 odsto prilikom prethodne aukcije. Vlada u Rimu prikupila je 2,5 milijardi evra njihovom prodajom, preneo je AP.

Levičarska koalicija Pjer Luiđija Bersanija odnela je minimalnu pobedu u donjem domu parlamenta, ali u Senatu nema dovoljnu većinu. Za sada nema nagoveštaja o tome koje bi stranke mogle da formiraju novu koalicionu vlast.

Na izbore je izašlo tek nešto više od polovine italijanskih birača, a glasove su podelili Bersanijevom bloku, desno orijentisanoj koaliciji bivšeg premijera Silvija Berluskonija i pokretu Pet zvijezda humoriste Bepa Grila.

Ovakvi rezultati protumačeni su kao izraz protesta povodom oštrih mera štednje koje je provodila odlazeća tehnokratska vlada premijera Marija Montija.
XS
SM
MD
LG