Dostupni linkovi

S. Koreja SAD-u: Imamo vas u dometuSeverna Koreja upozorila SAD da je američka teritorija "uveliko unutar dometa" nuklearnog oružja Pjongjanga.

U članku postavljenom na zvaničnom Uriminzokiri sajtu, član Nacionalnog komiteta za mir Koreje, napisao je da je Sever sada "poptuno nezavisna država sa raketama i nuklearnim naoružanjem" i da "Sjedinjene Države treba da budu svesne da je kopno SAD sada uveliko unutar dometa naših strateških raketa i nuklaernog oružja".

Severna Koreja je iznela slične stavove i oktobra prošle godine, rekavši da poseduje rakete koje mogu da pogode kontinentalni deo Sjedinjenih Država.

To je bilo uglavnom odbaceno kao hvalisanje, ali to je bilo pre nego što je Pjongjang uspešno lansirao raketu dugog dometa u decembru, posle čega je izvršena i treća proba nuklearne bombe 12. februara.

Iako većina sručnjaka smatra da Pjongjangu predstoji dug put na izgradnji pouzdane interkontinentalne rakete, svi se slažu da je decembarsko lansiranje bio korak bliže tom cilju.

Nuklearna proba ovog meseca takođe je podstakla strahovanja da je Pjongjang na dobrom putu da proizvede minijaturnu atomsku bombu koju će moći da stavi na balističku raketu.

Posle analiziranja ostataka prvog stepena rakete u decembru vojska Južne Koreje je procenila da je njen mogući domet oko 10.000 kilometara, što je udaljenost zapadne obale SAD.

U odvojenom komentaru severokorejska agencija KCNA je danas osudila planirane zajedničke manevre SAD i Južne Koreje i upozorila da se Korejsko poluostrvo nalazi na "pedalj od eksplozije".

Severna i Južna Koreja su praktično još u ratu pošto je sukob 1950-1953. završen prekidom vatre ali ne i potpisivanjem ugovora o miru.
XS
SM
MD
LG