Dostupni linkovi

EU osudila izraelsko naseljavanje istočnog Jerusalima


Jerusalem
Jerusalem
Evropska unija (EU) osudila je danas izraelsko naseljavanje istočnog Jerusalima i apelovala na zemlje članice da onemoguće finansijske transakcije u vezi sa izgradnjom tih naselja.

EU je ocenila da bi izgradnja tih naselja mogla da ugrozi planove o postojanju dve države - izraelske i palestinske.

U godišnjem izveštaju zvaničnika misije EU u istočnom Jerusalimu i u Ramalahu, na Zapadnoj obali, navodi se da plan o dve države predviđa da "Jerusalim postane glavni grad dve države, Izraela i Palestine".

"Ako se aktuelna izraelska politika nastavi, posebno kada je u pitanju izgradnja naselja, plan da Jerusalima bude glavni grad dve države biće neostvariv", navodi se u tekstu u koji je imao uvid Frans pres.

Zvaničnici EU su apelovali na članice Unije da "onemoguće finansijske transakcije, posebno kada su u pitanju direktna strana ulaganja u infrastrukturu i aktivnosti u vezi sa izgradnjom naselja".

U izveštaju se ukazuje i na podatak da, "iako Palestinci čine oko 37 odsto stanovništva Jerusalima, lokalne vlasti ne odvajaju više od 10 odsto od ukupnog budžeta za palestinske zone".

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.
XS
SM
MD
LG