Dostupni linkovi

Danas u svim srednjim i osnovnim školama u Srbiji o Milanskom ediktu


U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji prvi školski čas danas će biti posvećen Milanskom ediktu i caru Konstantinu.

Učenicima će biti pročitan tekst o životu rimskog cara Konstantina, proglašenju Milanskog edikta, kao i značaju koji je taj dokument imao na razvoj hrišćanstva i celokupan civilizacijski tok od 4. veka do današnjih dana, navodi se u saopštenju pres službe projekta "Milanski edikt 313-2013, Srbija".

Kako se navodi, na taj način će se učenicima približiti život cara Konstantina, značaj Niša u njegovom životu, kao i sam dokument koji je "stavio istorijsku tačku na trovekovni progon hrišćana i poglasivši versku ravnopravnost osigurao pravo 'da svako veruje kako mu srce hoće'".

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučilo je svim osnovnim i srednjim školama da u narednom periodu realizuju kvizove znanja, literarne i likovne konkurse na temu Milanskog edikta, kao i da organizuju posete istorijskim spomenicima i arheološkim nalazištima iz rimskog perioda koja postoje u Srbiji.

Ove godine obeležava se 17 vekova od potpisivanja zakonskog akta kojim je 313. godine hrišćanstvo proglašeno za ravnopravnu religiju u Rimskom carstvu.
XS
SM
MD
LG