Dostupni linkovi

Usvojena odluka o pravu na penziju za bivše borce


Na predloženom dnevnom redu 14. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, kojoj nisu prisustvovali poslanici iz Stranke demokratske akcije, našle su se dvije tačke, Odluka o načinu regulisanja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH kojima su prestala prava na dan 31. maja 2012. godine i Prijedlog Zakona o zaštiti žiranata FBiH, prenosi klix.ba.

Na sjednici je donijeta Odluka kojom se potvrđuje pravo na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH, koje je ostvareno prema odredbama Zakona o službi u OSBiH, a regulirat će se u Jedinstvenom zakonu o ostvarivanju prava na penziju pripadnika OSBiH u Federaciji BiH.

Prema ovoj odluci Jedinstveni zakon treba donijeti Parlament FBiH do 31. marta 2013. godine, a u slučaju da ne donese zakon do predviđenog roka pravo na penziju pripadnika OSBiH regulirat će se posebnim zakonom koji će biti donesen najkasnije do 20. aprila 2013. godine.

Upravo zbog ovog zakona ispred zgrade Parlamenta Federacije u utorak je protestovalo oko 1.500 demobilisanih boraca koji su tražili usvajanje zakon.

Također, Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici u utorak utvrdio je Zakon o zaštiti žiranata u Federaciji BiH.
XS
SM
MD
LG