Dostupni linkovi

Bugarska: Predsednik pozvao demonstrante na razgovor


Predsednik Bugarske Rozen Plevnelijev pozvao je u utorak uveče predstavnike učesnika građanskih protesta protiv velikog rasta cena struje i siromaštva da se sastanu sa bugarskim zvaničnicima kako bi se našlo rešenje za krizu u zemlji.

Plevnelijev je poziv uputio posle završetka sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, ali je i upozorio da je neophodan kompromis.

"Neke od zahteva demonstranata moguće je ispuniti, dok drugi nisu realni", izjavio je Plevnelijev.

Parlament se takođe u utorak sastao da raspravlja o izmenama zakona o energetici kojim bi se omogućila niža cena struje za građane. Izmene zakona su usvojene, i na snagu će stupiti u srede. Na osnovu njih, obični građani će moći da utiču na odluke nacionalnog regulatornog tela za energetiku - agencije, koja pored ostalog određuje cene struje.

Protesti u Sofiji i drugim većim gradovima počeli su pre dve sedmice zbog uvećanih januarskih računa za struju, ali i zbog sve većeg siromaštva u zemlji, a demonstracije su postepeno prerasle u građanske nemire širih razmera, podseća Beta.

Prošlonedeljni sukobi policije i demonstranata u kojima je povređeno dvadesetak ljudi nagnali su premijera Bojka Borisova i njegovu vladu da podnesu ostavke, zbog čega Bugarsku najranije u maju očekuju prevremeni parlamentarni izbori.
XS
SM
MD
LG