Dostupni linkovi

Amensti zabrinut zbog zastrašivanja novinara u Srbiji



Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel (AI) izrazila je danas duboku zabrinutost zbog zastrašivanja novinara i sve većeg ugrožavanja slobode izražavanja u Srbiji.

Amnesti kao primere zastrašivanja novinara navodi slučaj predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinka Gruhonjića, kome su 9, 10. i 25. januara, preko društvenih mreža i sajtova, pa i njegovog sopstvenog bloga, upućene preteće poruke, uključujući i pretnje smrću.

AI podseća da su Gruhonjić i njegova porodica, čak i deca, još 2007. godine bili meta pretećih poruka jedne, kasnije zabranjene neonacističke grupe, i da je u to vreme dve sedmice imao policijsko obezbeđenje.

Dinko Gruhonjić je najnoviji incident, kao navodi AI, prijavio najvišim vlastima, ali je izjavio da je razočaran pošto još nije dobio "nikakav zvaničan odgovor", niti ima "saznanja da je u toku nekakva istraga".

Kao primer zastrašivanja i pretnji AI navodi da su 14. januara ove godine pretnje smrću upućene vlasniku i uredniku lista Kurir Aleksandru Rodiću, a zatim je i listu Kurir upućena pretnja da će njegove prostorije biti dignute u vazduh.

"Amnesti internešnel smatra da zastrašivanje i pretnje novinarima u Srbiji ugrožavaju za slobodu izražavanja i organizacija podseća Vladu Srbije na njenu međunarodnu obavezu da zaštiti tu slobodu. Sličnu zabrinutost nedavno su izrazile i druge domaće i međunarodne organizacije", navodi se u sapštenju AI.
XS
SM
MD
LG