Dostupni linkovi

EU bez komentara o isporuci oružja iz Hrvatske u Siriju


Borbe u Siriji

Evropska komisija je danas u Briselu saopštila da ne može da komentariše izveštaj američkog dnevnika Njujork tajms da je iz Hrvatske stizalo oružje sirijskim pobunjenicima koji teže da obore vlast predsednika Bašara al Asada.

Jedan predstavnik za štampu Evropske komisije je rekao da u ovom trenutku nema informacije i ne može da se osvrne na taj izveštaj i time odgovorio na pitanje novinara kakav je stav Komisije u Briselu, imajući u vidu da Hrvatska treba da uđe u članstvo Evropske unije koja je uvela embargo na isporuke oružja Siriji.

Na poslednjem sastanku šefova diplomatija EU, jedino je Velika Britanija tražila da se ovaj embargo ukine i da pobunjenicima protiv Al Asada doturi oružje, ali je velika većina članica EU to odbila, uz objašnjenje da tamo već ima previše oružja i da se mora tražiti političko, a ne rešenje oružjem za tešku krizu u Siriji.

Prema pisanju američkog lista, veliku kupovinu pešadijskog oružja iz Hrvatske za potrebe sirijskih pobunjenika finansirala je Saudijska Arabija, a to oružje je stiglo u Siriju putem pošiljke preko Jordana još u decembru.

Oružje je bilo namenjeno, kako dalje piše Njujork Tajms, naoružanju grupa pobunjenika za koje zapad smatra da su nacionalisti, ali sekularni, a koji bi trebalo da naprave protivtežu pripadnicima ekstremnh islamističkih grupa, od kojih međunarodna zejednica strahuje i za koje se smatra da su bolje i više naoružani.

Neki hrvatski mediji su ranije već pisali da su sirijskim pobunjenicima iz Hrvatske stigli raketni bacači M79, poznati pod imenom Osa i RPG-22, ručni bacači granata RBG-6 kao i bestrzajni top M60.
XS
SM
MD
LG